Europese BOB-Rosé Wijnen Veel meer dan een Kleur
  • Home
  • FAQ - Frequently Asked Questions

FAQ - Frequently Asked Questions

Wat is roséwijn?

‘Rosé is een wijn die voornamelijk gemaakt wordt van blauwe druiven, waaraan hij zijn karakteristieke kleur ontleent. In tegenstelling tot rode wijn, waar de druivenschillen voor een langere periode in contact blijven met het druivensap, worden de schillen van de blauwe druiven eerder verwijderd tijdens het productieproces. Deze methode zorgt ervoor dat rosé lichter is en zeer gevarieerd van smaak, van indrukken van rood fruit tot bloemen- en citrustonen. Rosé is een uitstekende keuze als aperitief of bij verschillende gerechten en zorgt voor een verfrissende en veelzijdige smaakervaring.

Van welke druivensoort wordt rosé gemaakt?

De druivensoorten die gebruikt worden voor de productie van rosé worden zorgvuldig geselecteerd en zorgen voor specifieke aromatische profielen en smaakkenmerken.
In het geval van de BOB’s Provence en Valtènesi worden de druivensoorten gereguleerd door strenge kwaliteitshandvesten. De drie meest gebruikte variëteiten in de Provence zijn grenache, cinsault en syrah, die kunnen worden aangevuld met onder andere mourvèdre, cabernet sauvignon en carignan, die de wijn zijn typische heldere tint en gevarieerde aroma’s geven. In de Valtènesi, aan het Gardameer, domineert het druivenras groppello, vaak vermengd met andere druivensoorten, die de klimatologische en typische kenmerken van de streek weerspiegelen.

Waar worden roséwijnen gemaakt?

Frankrijk en Italië behoren wereldwijd tot de grootste roséproducenten, met wereldberoemde regio’s zoals de Provence en Valtènesi. De Provence, in Frankrijk, wordt vaak beschouwd als de regio bij uitstek voor rosé, waar de wijnbouw teruggaat tot de oudheid. Deze regio is befaamd om zijn roséwijnen die zich onderscheiden door hun frisheid en finesse. In Italië, en meer in het bijzonder in de regio Valtènesi, wordt ook uitstekende rosé gemaakt, rosé met een grote verscheidenheid aan stijlen die de verschillende regionale wijntradities weerspiegelen. Dankzij hun lange geschiedenis en expertise hebben beide regio’s een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van rosé en hebben ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de wereldwijde populariteit ervan.

Bestaan er verschillende soorten rosé?

Er bestaan veel verschillende soorten rosé, met een breed scala aan smaakprofielen, van licht en verfrissend tot vol en vlezig. De stijlen variëren afhankelijk van de gebruikte druivensoorten, de wijngaarden, het klimaat, het terroir, de kwaliteit van de bodem, de rijpheid van de oogst en de diverse vinificatietechnieken.
De verschillende combinaties van druivensoorten leveren roséwijnen op met een brede waaier aan aroma’s, van fruitig tot bloemig, en smaakprofielen die variëren van mineraal en zilt tot fruitig. Qua smaakprofiel zijn er droge roséwijnen, maar ook zoete, halfzoete en mousserende. De BOB’s van de Provence en Valtènesi brengen uitsluitend droge wijnen.
Elke wijnstreek geeft zijn eigen karakter aan zijn roséwijnen, wat resulteert in een grote diversiteit aan wijnstijlen op de markt.

Wat maakt roséwijnen uit de Provence en Valtènesi zo bijzonder?

Omdat ze gewoonweg de specialisten van rosé zijn! 90% van de wijn die in de Provence wordt gemaakt is rosé! Dat zijn 158 miljoen flessen per jaar!
Roséwijnen uit de Provence en Valtènesi hebben ook een aantal unieke kenmerken die hun terroir en wijntradities weerspiegelen. In de Provence is het mediterrane klimaat, met zijn warme en droge zomers, ideaal voor het verbouwen van druivensoorten zoals grenache, cinsault en syrah, die bijdragen aan de finesse en elegantie van Provençaalse rosé. Deze wijnen staan bekend om hun delicate aroma’s van rood fruit, bloemen en kruiden, maar ook om hun zeer lichte kleur en frisse smaak.
In de regio Valtènesi aan de oevers van het Gardameer in Italië, bevordert het unieke microklimaat, onder invloed van het meer, de productie van karakteristieke roséwijnen voornamelijk op basis van de inheemse druivensoort groppello. Deze wijnen worden gekenmerkt door tonen van citrusvruchten en zoete specerijen, met een goed uitgebalanceerde zuurgraad en een structuur waardoor deze roséwijnen bij heel uiteenlopende gerechten passen en de lokale gastronomie weerspiegelen.
Het unieke van deze roséwijnen komt voort uit de interactie tussen druivensoorten die zijn aangepast aan elk ecosysteem, vinificatiemethodes die lokale tradities respecteren en klimatologische invloeden, die samen wijnen van een uitmuntende kwaliteit en unieke stijl creëren.

Wat is de beste manier om rosé te serveren?

De beste manier om roséwijn te serveren is gekoeld op een ideale temperatuur van 8 tot 10 graden Celsius. Deze temperatuur brengt de frisheid, fruitige aroma’s en lichtheid die zo kenmerkend zijn voor rosé naar voren, terwijl de structuur in de mond aangenaam blijft. We raden aan om de fles rosé voor het serveren ongeveer 2 uur in de koelkast te plaatsen of 30 minuten te koelen in een ijsemmer.

Bestaat er een specifiek glas om rosé te drinken?

Hoewel rosé uit verschillende soorten glazen kan worden gedronken, kan een specifiek glas de smaakervaring verbeteren. Voor rosé wordt vaak een wit wijnglas aanbevolen. Dit type glas is over het algemeen smaller dan het glas dat gebruikt wordt voor rode wijn, wat helpt om de vaak delicate en subtiele aroma’s van rosé te concentreren.
Het ideale glas voor rosé heeft een kelk die niet te breed is, met een opening die iets smaller is, wat helpt om de aroma’s naar de neus te leiden en de aromatische kwaliteiten van de wijn te accentueren. Het helpt ook om de temperatuur van de wijn koel te houden, wat belangrijk is om optimaal van rosé te kunnen genieten.
De keuze van het juiste glas kan de nuances en de frisheid van rosé versterken, waardoor elke slok een rijkere en aangenamere ervaring wordt.

Welk gerecht of type keuken past het beste bij rosé?

Rosé is uiterst veelzijdig, waardoor het een uitstekende keuze is bij een heleboel gerechten en keukens. Hij past perfect bij mediterrane gerechten zoals tapas, frisse salades, zeevruchten of creaties op basis van olijfolie en aromatische kruiden. Rosé is ook de perfecte begeleider van gegrild vlees en gerechten op de barbecue met kip, varkensvlees of gegrilde groenten. Zijn frisheid kan ook mooi contrasteren met de kruidigheid van de Aziatische, Indiase of Latijns-Amerikaanse keuken en helpt de kruiden in balans te brengen. Bij zeevruchten past de lichtheid van rosé perfect bij oesters, gegrilde garnalen en ceviches. Qua kaas past rosé goed bij frisse, milde varianten zoals geitenkaas, feta of mozzarella. Tot slot kunnen sommige roséwijnen zelfs desserts zoals fruittaarten of sorbets aanvullen. Rosé kan tijdens de hele maaltijd gedronken worden, van aperitief tot dessert, dankzij zijn vermogen om een hele reeks smaken te harmoniseren.

Hoe lang kun je rosé bewaren?

Eens geopend kan rosé ongeveer 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden. Als een ongeopende fles op de juiste manier wordt bewaard – op een koele, donkere plek en horizontaal – blijft rosé over het algemeen tot 4 jaar goed. In werkelijkheid hangt alles af van de smaakervaring die je zoekt. Jonge roséwijnen benadrukken frisheid en aromatische finesse, terwijl oudere roséwijnen andere tonen bezitten die heel verrassend kunnen smaken.

Waar te koop en hoe kies je een BOB-rosé?

BOB-rosé is te koop in gespecialiseerde wijnwinkels, supermarkten, online retailers en rechtstreeks bij de wijnmakers.
Het kiezen van rosé kan ontmoedigend lijken, maar een paar eenvoudige tips kunnen je helpen een weloverwogen keuze te maken. Kijk eerst en vooral naar het BOB-label op de fles (AOP in Frankrijk, DOC in Italië), een garantie voor authenticiteit, knowhow en Europese origine. Zoek ook naar de regio’s die bekend staan om hun kwaliteit en expertise voor de productie van rosé, zoals de Provence in Frankrijk of Valtènesi in Italië.
Kijk vervolgens op het etiket voor informatie over de herkomst, de gebruikte druivensoorten en het productiejaar.
Let ook op de proefnotities op het etiket of lees de productinformatie, die je aanwijzingen kunnen geven over de aroma’s van de wijn, zoals rood fruit, bloemen of citrusvruchten, en de combineerbaarheid met bepaalde gerechten of keukens. En als je echt hulp nodig hebt, aarzel dan nooit om je wijnhandelaar of de verantwoordelijke van de wijnafdeling in je favoriete supermarkt om advies te vragen. Zij zijn er om je te helpen!
Aarzel ook niet om verschillende merken te ontdekken en te experimenteren met rosé met duurzaamheidscertificaten of biologische labels, wanneer dat beter bij jouw waarden past.

Wat betekent het BOB-label?

Het BOB-label staat voor Beschermde Oorsprongsbenaming. Het is een Europees label dat garandeert dat producten afkomstig zijn uit een specifiek geografisch gebied en dat hun kwaliteiten of kenmerken hoofdzakelijk of uitsluitend te danken zijn aan deze specifieke geografische omgeving, met inbegrip van natuurlijke en menselijke factoren. Het BOB-label garandeert ook dat de productie, verwerking en bereiding van het product plaatsvinden in een bepaald geografisch gebied en dit volgens strikte regels en kwaliteitshandvesten die worden gecontroleerd voordat het product onder deze benaming op de markt mag worden gebracht. Dit label is dus een garantie voor kwaliteit en authenticiteit, gericht op het behoud van traditionele productiemethodes, waarnaast de lokale economieën ondersteund worden.

©SOWINE-CIVP ©francoismillo.com-CIVP ©Valtènesi Consortium
Ontdek onze wijnregio’s

Rosé uit Frankrijk & Italië

Hoewel de geschiedenis van deze twee wijnregio’s reeds eeuwenoud is, toch is ze kwetsbaar. Enkel aandachtige verzorging en bescherming van deze gebieden kunnen ervoor zorgen dat ze nog eeuwen verder kunnen blijven bestaan. En precies dat is wat deze twee wijnregio’s die BOB rosé produceren doen.
Ontdekken
©SOWINE-CIVP ©francoismillo.com-CIVP ©Valtènesi Consortium